Loggbok

11/6 Blidöfiskes blogg!

Detta är det sista inlägget i loggboken, nu är det blogg som gäller. Klicka här!.
//Webmaster


9/6 Ännu en bra dag med Bernte!
Efter att ha försökt hitta lite nya jaktmarker, dessvärre utan framgång så gick vi tillbaka till gamla beprövade hak och det gav utdelning. Först så tappade vi en lax efter att ett djupriggsspö börjat yla, fisken fick vi aldrig se men strax därefter så var det dags igen och en 5 kiloslax var landad. Efter ytterligare en timme så small det till igen, dubbelhugg på djupriggen och efter lite tumult var 2 fina laxar på 8 respektive 6 kg landade.


// Jonas


8/6
Den här veckan har jag sällskap av Bernte Sundqvist. Förra året fick ”Sunkan” ett par fina fiskar kring 10-kilosstrecket och i år är det meningen att vi ska putsa personbästat som lyder 10,4. Det började bra och efter ca två timmars trolling så small det på djupriggen och en stund senare kunde vi väga in en 9,5 kilo tung lax som bet på Ismo Magnum, Gul-Flash med guldbaksida. Fisken räcker ju inte riktigt till för att slå nytt personbästa men förhoppningen är att det ska lösa sig imorgon.


// Jonas


7/6
Mats Ek och Jens Andersson som annars envisas med att slänga flugor på fiskar stod idag för sällskapet och det var deras första försök att lura östersjölaxen genom trolling vilket visade sig funka alldeles utmärkt. Här poserar Mats med en fin lax på 12,9 kilo vilket också är det nya personbästat.


Fisken tog i ytan på ett Ismo Mag, Gul-Flash med lite modifieringar.

// Jonas


4/6 Blåsigt värre!
Efter att i två dagar, då det dessutom varit kanonfiske men många fina rapporter om både dubbel, trippel och fyrhugg, jagat ny utrustning efter stölden i Nynäshamn känns det extra surt att vädrets makter inte tillåter fiske då vindarna är alltför starka. Det är först på lördag som vindarna ser ut att lugna ner sig. Jag håller mig startklar i Grisslehamn och rapporter kommer!

// Jonas


31/5 Laxcup Nynäshamn
Efter ett par vilodagar, dels på grund av hårt väder men även reparation av utrusning så är jag nu tillsammans med Peter Lindström och Björn ”Nalle” Eriksson i Nynäshamn för att delta i Laxcup Nynäs. Den första tävlingsdagen så hade vi ett grymt oflyt och tappade hela fyra laxar, den andra dagen var inte bättre den, redan under utlägget så small det på en lax men ca tre meter från håven så sa den tack och hej! Saken blev inte bättre av att jag natten innan blev bestulen på en komplett trollingutrustning, så dyker det upp någon som vill sälja en trollingutrustning så får ni gärna höra av er.

Idag, som är den sista tävlingsdagen så startade dagen med ett dubbelhugg, där en fisk hoppade av efter ca fem minuter och en fem kilos lax landades. Alla fiskar har bitit på Isom Mag, gul-flash med lite modifieringar. Nu bär det snart av till Singö och förhoppningsvis ett riktigt kanonfiske!


Team Gladsax.
// Jonas


25/5 Laxträff Åland
Den sista tävlingsdagen bjöd på svaga vindar och en strålande sol. Även idag fick vi en lax på ett specialfärgat Ismo Mag och den vägde 6,3 kg vilket räckte till en 11:e plats vilket inte är så tokigt med ca 80 deltagande team. Nu blir det en vilodag och sen är det Laxcup Nynäs som väntar.

// Jonas


24/5 Bra dag på Ålandsträffen
Igår som var den första tävlingsdagen på Trollingträff Åland  så möttes vi av hårda vindar och regn och trots ett rejält nötande så gick vi bom. Idag kändes det betydligt trevligare då en blå himmel och nordvästliga vindar mötte oss ute på ålands hav. Under förmiddagen fick vi en lax på dryga 7 kilo och senare kom dubbelhugget. Två bångstyriga laxar i 10-15 kilosklassen vältar sig upp i ytan och efter ca 10 minuter så tappar vi den ena. Efter ytterligare en kvart så vi håvade den andra. Efter invägning landade vikten på 7,22 samt 13,18 kilo vilket i nuläget ger oss en 8:e plats.

// Jonas


22/5  Flytet håller i sig!
Dagen började med ett knepp i ett av ytspöna följt av en skön rusning. Olof som stod redo för drillning tog tag i spöt och jag började rensa djupriggarna då nästa rulle började yla. Det gav ju mig chans att få drilla en fisk också!! Under ca 20 minuter så landades 2 fina laxar på 5,7 respektive 13,2 kg. Fiskarna högg i ytan på Ismo Mag, gul-flash samt omvänd poppcorn.


// Jonas


21/5


8,5 och 7,4 blev resultatet av dagens fiske. Fiskarna bet i ytan på Ismo Mag Gul-Flash med lite modifieringar. Känns som ett riktigt bra genrep inför den stundande laxträffen på Åland.

// Jonas


16/5


De senaste dagarna har det blåst rejält så det var riktigt skönt att komma ut till ett stilla hav. Idag var det pålitliga Ismo Magnum Gulflash, som lockade fisken som vägde 4,2 kilo till hugg. Strax innan tappade vi en, båda tog i ytan.

// Andreas


12/5 Årets premiärlax i stockholmsvatten landad!


Det här är inte bara vår första stockholmsfångade lax för i år utan vår pappas första lax någonsin, nu vet du vad det är som lockar där ute!!! Fisken som tog i ytan vägde 13,5 kilo och bet på ett ISMO Magnum i specialfärg.

// Andreas


 7/5 Gäddor på G


Var i dag ute med Stefan, Andreas och Håkan som var på jakt efter gädda i Stockholms norra skärgård.

Uppdraget för dagen var alltså att hitta de gröna vilket till en början inte var allt för lätt. Vi fick slita ett par timmar utan ett endaste pet på grejorna men strax innan lunch började det släppa och på eftermiddagen hade gubbarna ett gäddrace där gäddorna mer eller mindre stod i kö för att få tugga på de välplacerade wobblerna. En viss tränningsvärk kommer nog att infinna sig i gästernas armar om någon dag.
När dagen var till ända kunde vi räkna in 30 st gröna, ett bra resultat med tanke på den tröga starten.

Starkt jobbat!
// Andreas


TROLLING MASTER BORNHOLMÅrets upplaga av Trolling Master Bornholm är nu avslutad och vi är åter på hemmaplan.Trolling Master Bornholm är den absolut mest välorganiserade och prestigefyllda trolling tävling på denna sida Atlanten, att den sänds i Dansk TV och stoltserar med fina prissummor gör den inte mindre intressant.

249 båtar har i 4 dagar försökt lura laxen i vattnen runt Bornholm med blandat resultat. Tyvärr blåste tävlingen inne i en och en halv dag men trots detta fångades ändå totalt 209 laxar med en medelvikt på 7,58 kg.

Störst lax fångades av Hans Henrik Reinewald från Danmark som med sin lax på 18,06 kg vann 50000 Danska kronor. Bästa båt blev Team Myspappa med Magnus Frii och Tomas Norman från Sverige som fångade totalt 8 laxar och som kammade hem en prissumma på 20000 Danska kronor.

Nationskampen vanns återigen av Sverige, följt av Danmark och Norge. Själva placerade vi oss på en blygsam 93:e plats med en lax på 5,99 kg. Nu väntar några Gädd och Öring körningar i veckan och sedan drar laxsäsongen i gång på allvar i våra hemmavatten.
// Jonas & Andreas


5/1 Bornholm

Nu är vi på plats i Bornholm tillsammans med 247 andra team. Den första tävlingsdagen bjöd på svaga vindar och en glittrande sol, efter ca tre timmars fiske ylar det till i ett av ytspöna (Ismo Magnum gulflash) och strax efter ser vi en slivrig 10-plusare vältra sig i ytan. När allt var rensat och efter ca 10 minuters fight så tappade vi fisken vilket var surt eftersom den förmodligen hade kunnat ge oss en bra placering då det inte kom upp någon bjässe, dagens största fisk vägde in på 13,5 kilo. Den andra tävlingdagen blev tyvärr inställd på grund av alltför starka vindar och i skrivande stund väntar vi på att få starta den tredje dagen där starten blivit framskjuten till klockan 11.00. I nuläget så leder Sverige landskampen och snart ska vi göra vad vi kan för att det ska förbli så!

Team Gladsax // Jonas


Mellan 27/4-4/5 är vi på Bornholm och trollar lax och nås då lättast på telefon, 0702-393359

Gå gärna in på www.tv2bornholm.dk/trolling och följ utvecklingen i Trolling Master Bornholm, där vi deltar.
Under den senaste veckan har vi fiskat en hel del öring och kan konstatera att det fortfarande är ganska svårfiskat i den yttre delen av skärgården. Vi är tillbaka på hemmaplan i början av Maj då öringsäsongen säkerligen har tagit fart på allvar.

// Jonas & Andreas


19/4 Trögt öringfiske

Benny Larsson med sällskap kämpade tappert från morgon till kväll men öringarna var svårflörtade. Endast öring en landades, tyvärr var den för liten och fick gå tillbaka. Två följare och ett hugg kunde vi också räkna in när dagen var slut.

Tack för en trevlig dag.

// Andreas


20/4 Öring

Hade idag sällskap av Jonas Karlsson & co från PQProjektledning AB. Ett 11 man starkt gäng uppdelade på 3 båtar. Vindarna för dagen var nordliga och vattentemperaturen pendlade mellan 3-5 grader. Även om resultatet av fisk upp var skralt med endast 2 som inte höll måttet så verkar öringarna vara på hugget. I min båt hade vi 8 kontakter, 1 smolt som föll för måttbandet, 3 följen och fyra tappade där 3 stycken var i 3-kilosklassen! Med lite tur så hade många personliga rekord slagits idag men det får helt enkelt vänta tills nästa gång!

Tackar Jocke, Hasse och Gästerna för en trevlig dag!

// Jonas


16/4 Swedbank på besök

Hjälpte idag Wild Water med en körning. Med i båten var Jens från Swedbank med gäster, ett riktigt bra fiskegäng. Trots bra förhållanden med sydliga vindar och en vattentemperatur på 3-5 grader så är havsöringarna fortfarande riktigt svåra att locka till hugg och förutom en trevlig dag på sjön så bjöd dagen endast på en tappad öring och några gäddor.
// Jonas


15/4 Gäddfiske med lokaltidning

Vi hade idag besök av Ingrid och Anders från en nystartad tidning vars namn i skrivande stund inte är spikat. Tanken var att göra ett reportage om det lokala fisket. Gäddorna var hyfsat pigga och det blev till sist ett tjugotal gäddor när vi summerar dagens fiske.  Tyvärr tappades även en öring som annars hade blivit en fin bonus.


// Andreas


Långfredag
Var idag ute med nytillskottet, en 18 fots Capelli med en 115 hk suzuki.


Havsöringarna visar sig fortfarande ifrån den svårflirtade sidan, fisket har de senaste dagarna bedrivits i grunda vikar och laguner där vattentempen varit något högre. Däremot så är gäddorna på hugget och idag blev det ett 20-tal på bara ett par timmar, med en vikt mellan 1-4 kg.
// Andreas


Februari 2009
Just nu är båten uppe på land där vi uppdaterar utrusningen med bl.a. AIS. Under våren så ser vi fram emot ett spännande havsöringsfiske och förhoppningsvis några fina gäddturer innan vi i slutet av april åker till Bornholm för att delta i Trollingmaster Bornholm, den största trollingtävlingen efter östersjölax. Vi kommer även i år att delta i Laxcup Nynäshamn samt Trollingträff Åland. I dagarna stundar ett besök i Gladsaxfabriken där vi kommer att kolla in lite nyheter samt ta fram ett par nya heta färger för årets laxskedar. Från mitten av maj fram till midsommar så kommer det att vara laxtrolling i våra hemmavatten som gäller. Laxfisket spås bli det bästa på många, många år och vår förhoppning är att överträffa fjolårets säsong som för vår del var kanon med 25 laxar fångade i vattnen kring Stockholm, varav 13 stycken över 10 kilo och där de 3 största vägde 18.6, 19.0 och 19.6 kilo!

Nu är det läge att boka vårens fiske!

// Jonas & Andreas


Lätt gäddfiske med Lovec RAPY

Vi har haft besök av den tjeck/polska wobbler tillverkaren Lovec RAPY som ville testa sina fina handgjorda wobbler på våra svenska gäddor.
I tre intensiva dagar skulle helt nya wobbler presenteras för de svenska gäddorna.

Det var ett glatt och entusiastiskt gäng som mötte upp vid Norrsunds färjeläge på Blidö och jag märkte snart att förväntningarna i sällskapet var mycket högt ställda.
Det visade sig att Sebastian, företagets polska representant, hade besökt Stockholms skärgård ett tiotal år sedan och haft ett makalöst fint gäddfiske.


Jag såg mig tyvärr tvungen att skruva ner förväntningarna lite, mycket har hänt de sista tio åren och dagarna då det bara var att åka ut och hämta en grov gädda är över, i dag är det hårt slit som gäller.

Det var mycket intressant att se vad dessa herrar hade i sina betesboxar. Till skillnad från vad de flesta svenska gäddfiskare använder i dag, så fanns här mängder med wobbler i storlekarna 3-7cm, här skulle fiskas lätt! När jag försiktigt frågade om dom ville prova lite större "svenska"wobblers blev svaret vänligt men bestämt "Small Lure Big Fish".

Det var med stor fundersamhet som jag la upp båten för den första driften längs en djupvass och iväg susar ett gäng 4cm wobblers och landar strax utanför vasskanten. Går det fortfarande att fiska gädda med smått? Svaret lät dock inte vänta på sig, det gick alldeles utmärkt att fiska gädda med "smågodis". Detta är visserligen ingen nyhet i sig men jag tycker ändå att det svenska gäddfisket har skenat iväg lite när det handlar om betesstorleken. Visst fångar stora wobbler fisk men ack vad roligt man får om man går ner lite och fiskar med lättare utrustning, hur kul som helst!


Under tre dagar fångar och återutsätter dessa mycket duktiga gäddfiskare ca 65 gäddor, ett flertal abborrar och även ett par braxar som fattade tycke för dessa små läckerheter. Största gäddan vägde in på 7,5kg och tog på en "Banana 4cm". "Small Lure Big Fish".

Gå gärna in på www.lovecrapy.com och bekanta er med Ablet, Humpy, Banana, Aggressor och de andra läckerheterna. Lovec RAPY marknadsförs i Sverige av Gladsax Fiske och kommer att finnas i de flesta redskapsbutiker till våren.

// Andreas


1/11

Var ute med stammisarna Leffe, Johan och Erik idag. Resultatet för dagen blev två öringar, en strax under minimimått och en godkänd. Får hoppas att fisket tar fart nu när vattentempen sjunker, idag hade vi ca 7 grader och växlande vindar. Fiskarna bet på ”mossgrön” Gladsax.


// Jonas


10/10 Trio på besök!


Idag hade jag besök av Knutte från Trio med gäster, i sol och lagom hårda vindar så slungade vi efter den åtråvärda havsöringen som var svårfångad idag och endast två kontakter som dessvärre inte ville fastna blev resultatet. Men vi hade i alla fall en trevlig dag på sjön!

Får tacka för sällskapet!

// Jonas


9/10 Sweco på gäddfiske

Hjälpte idag Skärgårdsguiderna med en trebåtars gäddkörning, med i båten hade jag ett glatt gäng från Sweco. Vi fiskade i vattnen kring Furusund och fick verkligen nöta för att få kontakt med dom gröna. Ingen ville ge sig, varken vi eller dom och vid dagens slut så hade alla trots en svårfiskad dag fått fisk samt en rejäl nypa frisk luft.

// Jonas


8/10

Igår hade jag Hans Kördel med sällskap med mig ut på havsöringsfiske, vi hade en solig och trevlig dag till sjöss. Fisket var svårt trots bra förhållanden och endast en liten öring landades.

Idag var det Kristian från Janssons mobilkranar AB som bjudit med 2 kolleger på en havsöringsrepa. På förmiddagen så landade Kristian en öring strax under minimimåttet och efter lunch så hade vi i tät följd kontakt med ytterligare fyra varav en riktigt fin i trekilosklassen som tyvärr hoppade av. Dagen avslutades men en följare som vi aldrig han se men virveln skvallrade om att det var en rejäl firre!!

Känns skönt att konstatera att havsöringssäsongen är igång!

// Jonas


Värtan Cup

Har de senast dagarna kört öring vilket inte har visat sig vara det lättaste, men efter två tappade fiskar och flera virvlar så vet jag att dom är på plats, så nu är det bara att köra!

I söndags var det dags för årets upplaga av Värtan Cup, en blåsig sådan med vindar som stundom nådde över 20 m/s samt ihållande regn. Låter kanske inte så trevligt men faktum är att arrangemanget samlar så många gäddtokiga fiskare att det inte spelar ett dugg roll hur vädret gestaltar sig, alla ger helt enkelt järnet! Fisket visade sig dock var lite trögt denna dag och många båtar gick tomma. Vinnarna vägde in 7 godkända gäddor med en sammanlagd vikt av 25 kilo. De 2 största gäddorna som fångades vägde båda 9,9 kilo. Värt att sägas är att samtliga fiskar returnerades.

För en tid sedan var jag tillsammans med ett antal andra fiskeguider uppe vid Älvkarleby och gick en kurs i fiskmärkning under Fiskeriverkets regi och under Värtan Cup så fungerade jag som funktionär och märkte de gäddor som fångades. Projektet är ett samarbete mellan Sportfiskarna, Fiskeriverket, Länsstyrelsen i Stockholm och Sveriges Organiserade Fiskeguider, mer information om projektet hittar du på www.pikereg.se

// Jonas


Höst 2008
Efter en grymt bra vår framför allt på laxfronten och en skön sommar så börjar det nu dra ihop sig för en höstsäsong där vi hoppas på många nervkittlande möten med både dom gröna och silvriga. Vi räknar med att havsöringsfisket ska komma igång någon gång i skarven september-oktober. Gäddfisket funkar redan nu så är ni sugna på fiske så är ni välkomna att höra av er.
// Jonas & Andreas


Midsommar och lax
Var på midsommarafton uppe vid Understen tillsammans med Bosse för att se om det ännu gick att lura vandringslaxen till hugg. Det tog inte lång stund innan det drog på en fin lax på djupriggen som tyngde vågen till 8,5 kg. Fisken, som var den 25:e av oss fångade ”stockholmslaxen” i vår, tog på en Ismo Magnum i Gul-flash från Gladsax Fiske.
Nu blir det lite semester från fisket en tid och dags för lite sol o bad.

Trevlig sommar önskar
// Jonas & Andreas


12/6 Laxpremiären blev lyckad för ”Sunkan”!!
Idag var det Berndt ”Sunkan” Sundqvist som stod för sällskapet i vattnen kring Understen. Det var första gången som laxtrolling stod på menyn och vilken dag det blev! Redan efter drygt en timme så kom första hugget på ett Ismo Mag Sverigepop, ett vrålhugg följt av ett skönt rulltjut. Sedan följde en skön fight som till slut vanns av Sunkan och så var 10,4 kg lax håvad. Efter ytterligare nån timme så var det dags igen, nu var det en dipsy diver med en följande trophyspoon som föll laxen i smaken, 7,3 kilo hamnade vågen på. Vilken premiär!!

// Jonas


11/6 Storlax!!!
Sista dagen med Björn ”Nalle” Eriksson bjöd på ännu en storlax. Fisken högg i ytan på ett ”som vanligt” Ismo Magnum Gul-Flash. Redan från början visade fisken ett våldsamt temperament och rusande ut ca 500 fot lina innan den kastade sig upp ur vattnet, efter flera hopp och ett givande och tagande kunde vi efter ca 1 timme håva laxen som tyngde ner vågen till hela 18,6 kilo! Gratulerar ”Nalle” till det nya personbästat!!

// Jonas


10/6 Sverige-Grekland
Återigen var det en fiskesugen Björn ”Nalle” Eriksson som stod för sällskapet. På grund av hårda vindar, åska och blixtnedslag så kunde vi inte nå fiskevattnen förens strax efter klockan 17 då vinden avtagit. Och flytet uteblev inte den här gången heller för i pausvilan mellan Sverige-Grekland högg laxen, kan man ha mer flyt!!?  Fisken högg på Ismo magnum, gul-flash och vägde 7,2 kg.

// Jonas


9/6
Idag hade jag en fiskeguideskollega med i båten, Björn Eriksson. På grund av hårt väder började vi inte fiska förens 15-tiden och efter ca 4 timmar small det på djupriggen efter en spännande fight visade vågen 10,7 kilo, inte så illa för en halvdag! Som vanligt så var det Ismo Magnum i specielfärg som föll fisken i smaken.

// Jonas


8/6
Hade idag sällskap av Roger Malmström och trots att vindarna enligt väderprognosen skulle vara hårda så mötte ett stilla och soligt hav oss när vi vid 9-10 tiden nådde vattnen kring Understen. Idag fick vi möta lite mer för att lyckas lura fisken och först på eftermiddagen så var nollan spräckt. 8,1 kilo vägde laxen och tog i ytan på ett Ismo Magnum Gul-Flash.

// Jonas


7/6 Understen gav 4 fina laxar!

Innan vi hunnit med morgonfikat satt den första laxen på, 7,0 kg. Strax därefter gick vi ut på lite grundklackar som såg lovande ut och då nöp det på en till, 7,1 kg visade vågen. Ca en timme därefter så var det dags för en riktig fighter, det började med ett våldsamt hugg på djupriggen, sekunden därefter så flyger en lax i 10-15 kilosklassen upp ur vattnet bara några meter bakom båten därpå följde en nervkittlande fight med en fisk som verkade trivas bättre ovanför vattenytan än under, fisken till och med hoppade in i båtsidan!! Tillslut så lyckades vi håva laxen som visade sig väga 13,5 kilo. Strax innan det var dags att bryta dagen så fick vi ytterligare en lax på 7,5 kg. Samtliga bet på Ismo Magnum, gul-flash och hemmamålat.


// Jonas & Andreas


6/6 Ännu en superdag!
Redan på morgonen låg den första laxen på durken, 6,2 kilo. Strax därefter så ylade det till igen och en otroligt stark 10,2 kiloslax kunde efter ca 20-30 minuter håvas. Sedan var det lugnt i några timmar innan dagen kröntes med ytterligare en fin lax på 11,0. Fisket uppe vid Understen är i nuläget helt grymt!!!


// Jonas & Andreas


5/6 Ännu en storlax!

Efter en tidig uppstigning så small det redan efter ca en timme på en lax på 5,9 kilo. Fisken tog i ytan 40 grams bly och draget var en riktig trotjänare, Ismo Mag Gul-flash. Stammisen och polaren Bosse stod idag för sällskapet, vilket han gjorde riktigt skapligt då han vid tvåtiden tog tag i ett ylande ytspö och efter en grymt skön fight på nästan en timme kunde konstatera att personbästat hastigt höjts med närmare tio kilo! Det nya personbästa lyder på hela 19,0 kilo!! Bara att lyfta på kepsen. Denna gång var det Ismo Mag i specialfärg...

// Jonas & Andreas


4/6 Bra laxdag
Var idag ensam ute och provadepå laxen utanför Understen. Dagen började bra när det small på ett av djuprigg spöna innan jag hade fått ut alla spön! Efter en dramatisk fight låg en lax på 12 kg på durken. Ut med grejorna igen och PANG.. ett skönt dubbelhugg på riggen igen.. riktigt svettigt när två tokiga laxar hoppar i kors!  Tyvärr klev den största av efter ett par minuter men en mindre lax på 7,1 kg landades. Åter igen ut med grejorna och en halvtimme senare small det igen, den här gången i ytan, 7,7 kg! En riktigt lyckad dag! Dragen för dagen var Gladsax  Ismo Magnum i Gul-flash + hemmamålat i ljusa färger.

// Andreas


Laxcup Nynäshamn

laxcup

Andreas med en nyfångad hela 120 cm lång lax på 13,6 kilo som togs under Laxcup Nynäshamn.

// Jonas


Trollingträff Åland

Är nu tillbaka på svenskt vatten efter att ha deltagit i Trollingträff Åland. Första dagen fiskade vi bom vilket kändes konstigt efter de otroligt fina dagar vi haft uppe vid Understen. Andra dagen bytte vi taktik och körde på en lax på 11,88 kg. Kändes helt plötsligt som om vi var med i tävlingen igen! Det visade sig dock att den svaga vinden gynnade de löjfiskande finska teamen som lyckades riktigt bra. Dag tre gick vi ut med förnyade krafter och redan på morgonen small det på en fin fisk på ett av ytspöna, efter en skön rusning med efterföljande tailwalk gick den tyvärr segrande ur kampen. Ett par timmar senare går det på ytterligare en lax, denna gång vann vi kampen och vid invägningen stannade vågen på 13.0 kg vilket räckte till en 16:e placering i tävlingen. Nu väntar Laxcup Nynäs. 

// Jonas & Andreas


22/5 Nästan 20!!
Efter en sen invägning kunde vikten fastställas till 19,6kg. Så snopet nära den magiska 20kg gränsen men säsongen har ju bara börjat!

22/5-2008 Grymt laxfiske

Vi har idag haft en kanondag på havet utanför Understen, solsken från en klarblå himmel, svaga vindar och ett mycket bra laxfiske!

Dagen började med ett dubbelhugg där vi tyvärr tappade en. Efter en rolig fight lyckades vi landa en fin fisk på 8,4 som tog i ytan på en gul-silvrig Ismo Magnum.

På kvällen drog det till ordentligt på ett av ytspöna och ca 300 fot lina drogs av spolen på kort tid och därefter följde ett givande och tagande i ca en timme innan fisken till slut fick ge sig för håvgarnet.

Åter igen var det Ismo Magnum i Gul-silver som föll fisken i smaken.

Vi befinner oss i skrivande stund fortfarande på havet men ”sjövägd” ligger vikten runt 19-20 kg.

Grym Lax
// Jonas & Andreas


21/5 Två tappade laxar

Igår hade vi inte ett pet på hela dagen. Däremot så började dagens fiske lovande med ett vrålhugg på dipsy diver med en följande Ismo Magnum sverigepopp, tyärr gick linan av då fisken tokrusade!!? Dagen var lugn tills vi på kvällen under chamionsliguefinalen talade med en guidekollega och mitt i samtalet så ”störs” vi av ett skönt rulltjut! Fisken är på i ca 10 minuter och visar sig i ytan innan den släpper, vi uppskattar vikten till ca 10 kilo. Det är ju aldrig kul att tappa fisk men det känns ändå som om årets laxsäsong kommer att bli riktigt angenäm!! Nya rapporter kommer. 

laxvatten
Laxvatten med Understen i bakgrunden  // Jonas & Andreas


19/5 Laxsäsongen är igång!

Vi ligger just nu i södra kvarken och fiskar lax. Idag small det på en fin lax som efter en skön fight visade sig väga 13,8 kg. Fisken bet på en blå-silvrig Predatorsked från Gladsax. Såvitt vi vet så är det den 4:e kända rapporterade laxen från området på kort tid. Vi ligger här i några dagar till och sen väntar laxcup Åland. Rapporter kommer.

Lax 13.8 Kg

// Jonas & Andreas


Dags för rapport  
Vi har de senaste dagarna kört både gädd- och öringturer. Senaste öringsvängen var det Benny Larsson med vänner som ville utmana de silvriga i sommarvärmen. Efter en ganska trög förmiddag lyckades vi hitta lite kallare vatten som höll huggvillig öring och när vi summerar dagen kunde vi räkna in en godkänd landad, en tappad och tre följare. Bra kämpat gubbar!

Gäddfisket har varit lite upp och ner, bra turer har blandats med riktiga bottennapp, mellan 4-21 fiskar per tur.

Nu väntar laxtrolling i våra hemmavatten med start i slutet på veckan, rapporter kommer.
// Andreas


8/5 Öringfiske i sommarväder

Tillsammans med Uffe från À la carte och gästerna Tommy och Peter försökte vi oss på en ny öringrepa med siktet inställt på att putsa personbästa. Med nordliga vindar och en strålande sol kändes det som att det skulle lossna idag men det verkar som om öringarna är lika förvånade över hur fort värmen kommit över oss som vi. Under förmiddagen så tappade vi en öring och hade ett par små följare. Sjöbrisen gjorde att vinden vred mot ost och under eftermiddagen så fick vi en regnbåge runt kilot och en öring, öringen fick dock returneras då den visat sig en aning för kort. Tack för en trevlig dag, nästa gång ryker personbästat gubbar!

Brorsan var ute tillsammans med Olof och slungade lite idag också, dom lyckades lura upp en 2,4 kilos öring så det är ännu inte för sent!

// Jonas


3/5

Idag det var öring som gällde. Vi började dagen i total bleke och min förhoppning var att sjöbrisen skulle sätta fart på vattnet, sjöbrisen uteblev och vi fick en riktig sommardag till sjöss. På grund av den svaga vinden och det klara vattnet så var öringarna grymt svåra att locka till hugg. Vi kunde under dagen räkna till dryga 10 öringar som siktades från båten, lite lätt frustrerande! Några missade hugg och en öring som tyvärr inte höll måttet blev resultatet för dagen. Med lite vind så hade den här dagen förmodligen kunnat bjuda på riktigt hett öringsfiske då fisken är på plats.

// Jonas

Mellan 21/4-2/5 är vi på Bornholm och trollar lax och nås då lättast på telefon, 0702-393359.
Gå gärna in på www.tv2bornholm.dk/trolling och följ utvecklingen i Trolling Master Bornholm, där vi deltar.Under den senaste veckan har vi fiskat en hel del öring och kan konstatera att det fortfarande är ganska svårfiskat i den yttre delen av skärgården. Vi är tillbaka på hemmaplan i början av Maj då öringsäsongen säkerligen har tagit fart på allvar.
// Jonas & Andreas


6/4 Eskilstunatrion på besök

Idag var det stammisarna Erik, Johan och Leffe som stod för sällskapet och som alltid med dessa grabbar så blev det en trevlig dag. Fisket är fortfarande svårt men idag hade vi i alla fall några kontakter. En öring i kilosklassen högg vid båtkanten och klev av, sedan hade vi två hugg som tyvärr inte blev mer än just hugg! Det som behövs för att fisket ska komma igång på allvar är att vattentemperaturen stiger ett par grader och det är ju snart gjort!

Vi ses // Jonas

5/4

Med sydliga vindar och strålande solsken körde jag idag ett fyra man starkt gäng med Eric Severin i spetsen. Vattentemperaturen är fortfarande låg men med solens hjälp var min förhoppning att vi skulle kunna hitta lite fläckar med varmare vatten och då även några sugna öringar, så blev det tyvärr inte och det enda som bet idag var en gädda i tvåkilosklassen.

Tackar Eric och polarna för en trevlig dag på böljan!

// Jonas


25/2 Dags att boka vårens fiske!

Vi har under vintern modifierat båten en aning och satsar nu på en ny spännande säsong. Under veckorna 17-18 kommer vi att ligga nere i de sydsvenska vattnen i jakt på storlax, där finns det dagar att boka för den laxsugna. I övrigt så är vi på hemmaplan med havsöring, gädda och lax i focus. Vandringslaxen passerar våra vatten i maj-juni och vill du veta hur det känns att drilla lax så har du chansen då. Havsöringen fiskar vi fram till juni om vattentemperaturen tillåter.
Välkomna!

// Jonas & Andreas


2/12 Marinbutiken på öringfiske

Hämtade fem morgonpigga och glada öringfiskare på gästbryggan i Furusund. Gårdagen bjöd på ett riktigt ruskväder med hårda vindar och hällregn, så det var skönt att denna morgon kunna konstatera att vinden mojnat något och regnet upphört. Nu skulle det fiskas havsöring!

Dagen började strålande med landade firrar på de två första stoppen, (en godkänd och en under måttet). Med en sådan start vill man ju gärna tro på en toppdag men tyvärr ville öringarna annorlunda, det tog helt enkelt tvärstopp och öringarna tog ledigt resten av dagen!

Så kan det vara med dessa fiskar, ibland vill dom helt enkelt inte vara med och leka!

Vill tacka dagens gäster Kalle, Knutte, Oskar, Johan och Klas-Göran för tappert kämpande in i det sista.

// Andreas


22/11

Har under senaste veckan kört en gäddtur vilket inte visade sig vara det lättaste, endast ett fåtal köldstela gäddor med en vikt runt 2 kilo visade sig huggvilliga. Idag hade jag Roger Callin & co från Dun & Bradstreet AB på besök och nu var det havsöring som gällde, en frisk sydvästlig vind och 4,5-5,5 grader i vattnet gav goda förutsättningar (trodde jag) de nyckfulla öringarna var tydligen av helt annan mening och bjöd endast på 2 hugg under hela dagen!! Sånt kan öringfisket tyvärr ibland vara och jag hoppas att ni inte tappar sugen för ”när man minst anar så smäller det”!!
En eloge till Marianne för den utsökta lunchen!! 

// Jonas


7/11 Öringrace

Jag hade idag sällskap av stammisarna Leif, Erik och Johan från Eskilstuna och Västerås. Då jag vet att grabbarna är grymt morgonpigga så tänkte jag komma lite extra tidigt, men när jag styrde in till bryggan 07.20 så stod det tre grymt sugna öringfiskare och väntade. Med sol och svaga sydliga vindar var det bara att sätta igång och det gjorde grabbarna med besked, efter en timmes fiske hade tre öringar tappats och en fisk på 1,9 kg landats av Johan. Strax innan lunch så skrek Erik ”fisk” och där satt en öring på 2,2 kg. Under lunchen som bestod av uppskattade öringburgare från Per Kjellins kök så fick Leif ta emot en och annan gliring, då han ännu inte landat någon öring, något som grabbarna senare fick äta upp. Med förnyade krafter så var det dags igen, en tappad fisk till innan det riktigt roliga började. Leif gjorde mothugg på lång lina och i samma ögonblick såg jag en ruskigt fin öring kasta sig upp ur vattnet, rullen började yla och en otroligt nervkittlande fight startade. Fisken som vi då bedömde till mellan 4-5 kg var inne vid båten och vände ett flertal gånger med efterföljande rusningar och hopp innan den tillsist kunde håvas och vi andas ut!! Vågen visade på 4,1 kg. Innan mörkret satte stopp för fisket så hann Johan med att ta en öring till, den mätte 49 cm och returnerades. Dragen som gällde idag var, som alltid det pålitliga Gladsax 27 orange/guld och Gruff i allt från vitt till svart!

Tack för idag!

// Jonas


3/11 Havsöring

Tillsammans men Roger, Daniel och Simon så var det återigen havsöringen som skulle luras. Med vindar som till en början var sydvästliga så startade dagen riktigt lovande. En godkänd tappad och en liten öring upp redan på första haket. Efter att ha haft ett par efterföljare varav en riktig kanonfirre i 4 kilosklassen som tyvärr vände alldeles intill båten och hur mycket vi än försökte, inte ville visa sig igen så fick grabbarna ytterligare en öring. Fiskarna höll dock inte måttet och simmar vidare där ute, synd att fel firre bet!!  

Bra jobbat gubbar, Ni var värda 4:an!!

// Jonas


2/11 Öringar blev gäddor i hårt väder!

Dagen började enligt den planerade öringrutten men de hårda vindarna fick oss att ändra planerna en smula och istället spendera de blåsigaste timmarna åt att slunga efter gädda. Med för dagen var Anders, Kristian och Krille. Efter några gäddor i den lättare viktklassen så mojnade vinden något och vi beslöt oss för att viga den sista timmen åt de silvriga. Redan på första drivet så tappade Kristian en öring och strax innan skymningen så hade Anders ett distinkt hugg, inte så illa på en timme!
Tack för idag och välkomna i vår, så tar vi dom!!

// Jonas


25/10 Shneider Electric Cup

Den årliga Shneider cupen gick av stapeln idag. Vi var 16 guider och totalt 71 fiskande gäster som mötte en rejäl tjocka på morgontimmarna. Vartefter dagen gick så lättade tjockan och ett riktigt trevligt höstväder visade sig. Fisket var överlag trögt idag men med så många båtar ute så var ju sannolikheten för några stora gäddor hög och den största fisken vägde hela 12,4 kg! Vinnande båt blev Jocke Pettersson med hela 17 gäddor vilket är riktigt bra jobbat en så här svårfiskad dag. Mina gäster lyckades lura upp 5 gäddor, alla på förmiddagen, vilket placerade oss någonstans i mitten av startfältet.

Tackar mina gäster, Pierre & Lasse för en trevlig dag

// Jonas


21/10 Pigga öringar

Idag var det privat fiske som gällde tillsammans med Bosse. Med en vattentemperatur strax under 10 grader och sydliga vindar så kändes det hett. Redan efter fyra driv så hade vi haft tre kontakter och vid det femte drivet så hade Bosse en liten knuff på draget och som sig bör så svarade han med ett vevstopp och då small det till rejält, en kalasfirre på 4,0 kg. Under eftermiddagen så hade vi några följare som tyvärr inte vill hugga, men sånt är ju öringfisket ibland! På det hela så får jag säga att det var en bra dag!

//Jonas


19/10 Tröga gäddor!

Vissa dagar verkar det som om fisken har annat i tankarna än att bita på våra drag, det här var en sådan dag. Tillsammans med Björn Eriksson och 8 st hårt kämpande gäster prövade vi det mesta inom drag och färgbyten men hur mycket vi än försökte så tjurade gäddorna och de som till slut bet satt på sista kroken. Summeringen för dagen blev ett tiotal gäddor som alla höll sig till blygsamma vikter men givetvis så fick dom chansen att växa till sig tills nästa gång vi möts.

Tackar Björne och grabbarna för en, trots det svåra fisket, trevlig dag.

// Jonas  


5/10 Frisk höstdag


Då det blåst nordliga vindar ett par dagar nu så var min förhoppning att fiskarna skulle ha hittat till sina nordliga ståndplatser och dessutom hunnit bli rejält huggvilliga. Med i båten för andra gången var ett trevligt och hårt kämpande gäng bestående av Leif, Erik och Johan. Vattentemperaturen har nu sjunkit något och ligger kring 11 grader vilket verkligen gör att fisket efter öring nu börjar ”hetta” till. Efter ca 2 timmars fiske så skriker Erik till ”där satt den” och visst gjorde den det, en fin firre som efter en nervpirrande fight visade sig väga 2,7 kg och dessutom var det Eriks första havsöring, gratulerar! Tyvärr visade det sig inte något mer silver denna dag, bara några gäddor som grusade våra förhoppningar om storöring när de gick upp och rullade sig i ytan.
Välkomna åter // Jonas

På förekommen anledning så tänkte jag bara säga att det finns en del oskrivna regler när det gäller sportfiske och att en av dem är att inte ta andras driv. Om haket lockar, eller om man lider brist på egna, så får man helt enkelt vänta tills de som var först på plats är klara!


30/9 Mer öring

I dag var det åter igen dags för havsörings fiske i ”nya vatten”. Efter en del sökande efter intressanta platser fann vi till slut ett område som riktigt luktade öring. Dagens största vägde in på 3,2 kg och tog på ett Gladsax 27gr orange/guld.

//AA


26/9 Ytterligare en öring i sommarvärmen!

Vi hade idag sällskap av Uffe och Erik. Med svaga vindar så styrde vi mot ”nya vatten” för att testa lite nytt både vad gäller hak och metod. Tyvärr var vindarna emellanåt så svaga att det blev svårt att få till bra driv, men inget ont som inte har något gott med sig! Vi hann ju fiska av haken ordentligt och trots den varma vattentemperaturen på ca 13 grader så kom det upp en fin fisk idag också. Firren vägde in på fina 2,3 kg och bet på ett Gladsax alfa. Under dagen så hade vi flera svårflirtade följen och strax innan det var dags att avsluta dagen så tappades en godkänd fisk efter att ha rullat i ytan.

//Jonas


25/9-07 Halvdagsfiske hel-fylld av öring


Bror och jag skulle idag prova lite ”nya vatten” för ”framtida bruk”, det kom dock lite annat emellan och när vi väl kom i båten var klockan redan halv tre på eftermiddagen. Vi beslöt då att ta det säkra före det osäkra och satsa de kvarvarande timmarnas fiske på hemmaplan. Redan på första drivet har vi fyra öringar som alla vänder vid båten, en av dessa var en riktigt välgödd fisk på 3-4 kg. Vid nästa stopp drar det på en fisk på första kastet, tyvärr en s.k. stolpe ut, som fick gå tillbaka. Strax efter har vi två godkända fiskar som återigen vänder vid båtkanten. Lite senare är det dags igen då Jonas, på ett 27 grams Gladsax i orange/guld, får på en fin fisk som efter ett par hopp och snabba rusningar visar sig väga prick 3,0 kg. Innan mörkret faller har vi ytterligare två kontakter med fina öringar. När vi senare på kvällen summerar eftermiddagen kan vi konstatera att det nu finns gott om öring inne på grundvattnet, även om vattentemperaturen fortfarande är lite för hög, förmodligen lockas de in av de ofantligt stora mängder spigg som just nu har invaderat strandvattnet.
// AA


23/9 Höstens första öringar

Vi hade en riktig kanondag idag! Bosse, Vinko och jag lämnade bryggan och möttes av nästan 14 gradigt vatten och solsken. Lite väl hög temp för öringfiske men efter en hel sommar utan något silver så var vi fast beslutna att nöta upp åtminstone en öring. Redan vid tredje stoppet så hade vi två följen till båten, såg ju riktigt lovande ut! Efter att ha intagit lite morgonfika i sällskap av två havsörnar så hade vi i tät följd två hugg och sen var det lugnt i nästan en timme innan första rulltjutet och där satt den, en hoppande och rusande öring som visade sig väga 2,8 kg, fisken bet på ett orange/guld Gruff. Efter att ha returnerat två smolt så var det dags igen, denna gång så var det en 2,2:a och draget som föll öringen i smaken var återigen ett Gruff gul/vitt. Som avslutning fick Vinko en fin abborre!!! strax under halvkilot, något som aldrig hänt mig under öringfiske men å andra sidan så är det ju inte så vanligt att fiska öring i sommarvatten!!
Ruskigt skönt att öringsäsongen är igång!! Tack för en bra dag gubbar!
1
//Jonas  


22/9 Gädda

Hjälpte idag Pierre och Lasse med en storguidening efter gädda i norra skärgården. Med växlande molnighet och friska sydliga vindar var förutsättningarna goda för ett bra gäddfiske men ibland räcker det inte med det. Grabbarna i min båt fick slita mycket hårt för att lura de gröna till hugg. Vid dagens slut kunde vi summera till 8st landade och returnerade fiskar och ungefär lika många tappade. Ibland är det inte helt enkelt att ta fisk på beställning. Bland de övriga 5 båtarna landades mellan 2 och 17 fiskar så denna dag var det svårfiskat.

De närmaste dagarna kommer fokus att läggas på havsöringen som nu har börjat vakna till liv på riktigt.
//AA


19/9 Öring premiär

Var idag ute på höstens första riktade fiske efter havsöring, med en tappad och ett par följen som resultat. Havsöringarna är på plats och dem är härligt pigga när de drar på. Det är visserligen inte riktigt högsäsong än men den fortfarande "höga" vatten tempen får öringarna att bjuda på fantastiska fighter, ofta med inslag av diverse luft akrobatik och fräna rulltjut.

Än finns lediga dagar att boka, häng med!
//AA  


14/9 Gädda i blåsväder

Hans Kördel med polaren Yngve hade idag bokat en dust med norra skärgårdens gäddstam. Dagen bjöd på friska sydliga vindar och växlande molnighet, ett väder en gäddfiskare inte kan klaga på. Någon riktig bamsing blev det inte denna dag men gubbarna kämpade hårt från första till sista timmen och lyckades under dagen lura ett dussintal gröna jägare.Som fiskeguide har man förmån att få träffa många trevliga och fiske intresserade människor och jag vill speciellt rikta ett tack till Hans och Yngve för deras oförtröttliga entusiasm och glada humör.

Vatten tempen har nu börjat krypa neråt och ganska snart är det dags för den första öring repan. Rapport kommer inom kort.
//AA


Äntligen höst!

Efter en sommar som kanske inte varit så som man skulle önskat kan vi nu äntligen konstatera att hösten står inför dörren. Vi har laddat betes boxarna med nya fräcka läckerheter och är redo för ännu en intensiv höst säsong med hoppande öringar och tung gungande gäddor.
Välkomna ut på härligt höst fiske!

// Jonas & Andreas  


8/6 2007

Hade idag ett gäng från Windoor Sverige AB på besök. Med en pressande sol och en temperatur som emellanåt nådde de 30 så kryssade vi runt i Furusunds skärgård på jakt efter gädda. I det varma vattnet var gäddorna lite svåra att locka till hugg men med långa vevstopp och ett gediget nötande från killarna så lyckades vi fånga ett 10-tal gäddor som alla höll sig i klassen runt 2 kilo.

// Jonas  


20/5 2007

De två senaste dagarna har jag varit involverad i storguideningar och det har handlat om gäddfiske. Tyvärr har inte gäddorna visat sig från sin mest huggvilliga sida och endast mellan 5-10 fiskar med en vikt mellan 1-4 kg har landats om dagen. Tackar Lasse, Pierre och Micke för trevliga arrangemang. Nu är det laxfiske på Åland som gäller ett tag framöver och nås då lättast på mobilen

// Jonas  


18/5 2007

Vårens sista öringtur. Med en vattentemperatur på 8,3-10,0 grader och sydostliga vindar som till en början var obefintliga men som senare ökade till friska hade jag tillsammans med Leif, Erik och Johan en riktigt trevlig dag i solskenet. Vi hade en hel del kontakter under dagen, 4 tappade och flertal följen innan vi tillslut lyckades håva en firre som mätte in precis under de 50. Ni kämpade bra gubbar!!!

// Jonas


5/5-2007

Sydliga vindar som ibland var friska och sol istället för utlovade regnskurar tillsammans med gästerna Niklas, Mikael och Peter gjorde dagen riktigt trevlig. Efter en hel del nötande så kan dagen summeras med 3 öringar, tyvärr bara en godkänd, 4 st tappade där vi bara kan gissa oss till storleken och som alltid så är det ju dom största som tappas, eller??

// Jonas  


Bornholm

Är nu åter hemma efter en veckas lax trolling på Bornholm.

Vi deltog i Trolling Master Bornholm som med största säkerhet är skandinaviens största trolling tävling efter östersjö lax.

Tävlingen samlade närmare 250 deltagande team från Danmark, Tyskland, Finland, Ryssland, Norge och Sverige och är med sitt storslagna arrangemang ett eldorado för en laxtrollare. Tyvärr var inte fiskelyckan på vår sida denna gång, en lax, en öring och ett par tappade fiskar var allt i fiskväg för oss men vi räknar med att återkomma till Bornholm nästa vår för revansch. Vill också passa på att tacka Pierre Reif för den gångna veckan.
//Andreas o Jonas


Fiskeguiderna vill stötta fiskevård

Direkt efter den högfartsutbildning som nu kompletterat vår behörighet, deltog vi i ett möte med ett stort antal fiskeguider, på länsstyrelsen i Stockholm.

Syftet var främst att organisera oss seriösa och ambitiösa fiskeguider och att skapa kontaktvägar mellan oss och de myndigheter/institutioner som har med fiske att göra.

Vi vill fungera som remissorgan och språkrör och vi vill också på sikt kunna vara med och stärka fiskebestånden, t ex genom fiskutsättningar, märkning, upprättande av fredningsområden; ja, allt som kan bidra till att öka kvalitén på fisketurismen i skärgårdarna..

Håll alltså ögonen öppna i framtiden för fiskeguider som både har den behörighet som krävs och som dessutom visar viljan att inte bara ”jaga fisk” utan också vara med och skapa förutsättningar för ett allt bättre fiske i framtiden!


23/4-29/4 är vi på bornholm och trollar lax rapport kommer.


22/4-2007 

Med i båten hade jag fyra duktiga och tappert kämpande gäster som aldrig gav upp. Dagen började med i stort sett stiltje och en strålande sol, vartefter dagen led så ökade vinden på från syd och landade kring 5 m/s. Perfekta förhållanden tyckte jag men öringarna var inte lika övertygade! Ett par gäddor piggade upp och höll mothuggreflexen vid liv.
Vi fick verkligen kämpa för att få öringarna att hugga och efter många timmars nötande blev resultatet tre öringar upp (returnerade) och tre tappade.Tackar för trevligt sällskap
// Jonas


21/4-2007 

Idag har vi fiskat på två fronter. Brorsan fiskade svårflirtad gädda i Furusunds skärgård och jag öring lite längre ut. Med nordliga vindar runt 20 m/s blev dagens tur något omdirigerad. Dom öppna fjärdarna fick helt enkelt bytas ut mot skyddade vikar vilket inte visade sig vara helt fel. Innan lunch träffade vi på en tjärve öringar med flera följare varav ett par i 3 kilos klassen. Gästerna Tomas, Robban och Olof jobbade tappert med att försöka locka dom till hugg och med 2 stycken tappade fick äntligen håva en fisk på 2 kg. Efter några utsökta laxburgare (tack Per) lyckades vi under eftermiddagen lura upp en till öring strax under 2 kg.

1
Öringfiskare

2
Gäddfiskare

//Jonas


16/4-2007 Öring och sol 

Efter avslutad högfartskurs är nu fisket åter i full gång.

Dagens gäster var Ulf med polarna Bengt och Marcus som hade bokat en dags fiske efter havsöring. Med strålande solsken, högsommarvärme och svaga sydliga vindar blev det en härlig dag på sjön. Dagen började lite trevande och fram till lunch var ett par hugg allt som kunde räknas in. Tilltagande vind på eftermiddagen fick dock öringarna att vakna till och när dagen summeras har grabbarna lyckats landa två fiskar med en topp på 2,4kg.

Tackar för en trevlig dag!
//AA


10-14/4 2007 Högfartsutbildning 

Under vecka (15) så ligger tyvärr fisket nere! Vi kommer att genomföra en  högfartsutbildning och kan vara lite svåra att nå på telefon så använd gärna mailen vid frågor. Vecka 16 är vi tillbaka.

// Andreas & Jonas


9/4-2007 Full fart på fisket

Vi har under veckan som gått haft fullt upp och fiskat både öring och gädda så det har stått härliga till.

Först ut var ett sällskap från Trio Enterprise som hade bokat en två båtars guidning. Tanken var att förmiddagen fiske skulle riktas mot havsöring och eftermiddagen vigas åt gäddorna. Det visade sig tidigt vara en dag då de silvriga ville vara med och leka ordentligt. Redan på de första drifterna hade båda båtarna kontakt med ett flertal öringar och vid lunch kunde vi räkna in 4 godkända fiskar med en topp på 3, 4kg och dessutom ett flertal tappade med vikter runt 3kg. Efter intagen lunch tog gästerna beslut om att även eftermiddagen skulle ägnas åt de silvriga. Eftermiddagens fiske gick trögare men kunde ha slutat med ett rejält glädjetjut då det i vår båt tappades en kanonöring på ca 5 kg alldeles vid båtkanten. Surt när sånt händer men så är fisket ibland.

Öringfisket har annars varit ganska lynnigt men godkända fiskar har landats varje dag med vikter mellan 2-4 kg. Positivt denna säsong är att vi har haft kontakt med ett flertal fiskar som har legat i viktklassen 4-6kg, vilket får ses som mycket glädjande då fiskar av den kalibern har varit mycket sällsynta på senare år.

Gäddorna finns där de skall vara och dagsfångsterna ligger runt 15-30st. Någon riktig tungviktare har inte lurats upp under veckan men fiskar på 5-6kg är vanliga inslag.

//AA


2/4 2007 


Olof med en fin skärgårdsgädda på 8,3 kg.

// Jonas


28/3 2007 

Fiskade idag tillsammans med Bosse Johansson och Vinko Cale. Med siktet inställt på öring lämnade vi bryggan vid 9-tiden. Planen var att hitta vikar med högre vattentemperatur än vad fjärdarna kunde erbjuda vilket till en början inte var det lättaste då den kalla natten gjort att isen hade lagt sig i vikarna. Förmiddagen påminde därför mycket om höstfisket vilket inte resulterade i en enda kontakt. Under eftermiddagen hittade vi platser som med solens hjälp nått en temperatur kring 6 grader och känslan av att det snart var dags för öring växte och under dom två sista timmarna hände allt, vi fick ett tiotal gäddor, tappade en fin öring, hade ett flertal öringar efter och tillslut krokade Bosse en fin firre som efter en härlig fight visade sig väga 3,7 kilo.

// Jonas


27/3 2007 

Soligt och växlande vindar gav säsongens första regnbåge. Fisken högg på ett röd/gult gruff och returnerades efter att ha vägt in på 1,2 kg. Trots den blygsamma vikten så känns det skönt att säsongen är igång!!

// Jonas


25/3 2007 

I bleke och gnistrande sol försökte jag tillsammans med Olof Jonsson och Bosse Johansson att lura årets första öring. Det fortfarande kalla vattnet fick oss att leta på grundvattnet (i gäddterritorium) som förhoppningsvis med solens hjälp skulle värmas upp någon grad.

Tyvärr var öringarna inte lika pigga som gäddorna som vid dagens slut hade blivit 10 till antalet.

Tackar för gott sällskap och en kanonfin dag till sjöss!!

// Jonas 


24/3 2007 Till och med gäddorna frös idag!

Med tjocka, nordig vind och bitande kyla var fisket idag svårt. Vattentemperaturen låg mellan 1,1 och som mest 2,0 grader. Dagens repa gav 8 st kylslagna gäddor som alla höll sig i trakten kring 2-3 kg.

// Jonas


23/3-2007 Premiärtur

Kallt och disigt. I det dova ljudet från mistsignaler spenderade jag en dag med Blidö fiske. Vårtecken fanns men vädret var inte fullt så fint som utlovat. I vissa vikar låg fortfarande en del is kvar och kylan som fanns i luften kändes av uti fingertopparna. Men efter en inte allt för lång stund blev jag guidad till platser som fick kroppstemperaturen att stiga. Fisket som följde gjorde så att jag blev varm i både kropp och själ. Vi fick drilla ett stort antal fina gäddor. Totalt fick jag vara med om att plocka 18 stycken varav samtliga återfick sin frihet. Många var mindre men efter att ha fångat en handfull på över tre kilo varav den största på 7,8 kg vill jag sammanfatta min premiärtur som mycket lyckad och händelsefull.

//Olof


30/12 2006  Årets sista öringar

Var idag ute på årets sista öringfiske med stammisen Bosse.Hårda och för årstiden varma sydliga vindar och en vattentemp på 3,2 grader gav ett skapligt resultat. Tre öringar landade varav två godkända och dessutom tappades två fina fiskar vid båtkanten. Dagens vinnande drag var Gladsax och Gruff, bägge med inslag av rött. Alla fiskar returnerades för att få växa till sig och förhoppningsvis återkomma till våren. Med tanke på att höstens senare del varit lite trög och att dagarna så här års är korta får vi vara nöjda med dagens fiske.

GOTT NYTT ÅR!!

// AA


28/11-2006 Kajo Elektronik AB

Körde idag tillsammans med Micke Boettge ett glatt gäng från Kajo Elektronik AB. Med stora förhoppningar lämnade vi bryggan och styrde ut mot öppnare vatten. Sydliga vindar på mellan 3-7 m/s lovade gott men tyvärr var inte fiskarna lika sugna som vi. Resultatet för dagen blev endast 2 st öringar som dessvärre inte höll måttet och fick släppas tillbaka för tillväxt. Vill tacka Micke och mina gäster som kämpade tappert in i det sista för en trevlig dag till sjöss!

// Jonas


25/11-2006 Nyckfulla öringar i tjockan

Idag var vi näst intill ensamma ute, förmodligen på grund av tjockan. Trots näst intill perfekta förhållanden gick fisket trögt. Mina gäster för dagen var ett 5 man starkt gäng från Marinbutiken i Åkersberga. Vattentemperaturen pendlade mellan 5-6 grader och vinden var stundtals hård från sydost. Vi testade alla tänkbara sätt för att lura fiskarna men de var helt enkelt inte på hugget idag. En tappad fisk och ett par kontakter är allt som hände. Det enda som fick syna båtens insida var en gädda på strax under 3 kg.
Bra kämpat gubbar!! Nästa gång så tar vi dom!! 

// Jonas


11/11-2006 Svensexa

Var idag ute med 8 grabbar som hade svensexa, till min hjälp hade jag Micke Boettge. Vädret var väl inte det bästa, men med trevligt sällskap och varma kläder så blev dagen riktigt bra. Med regn, hård sydlig vind och en vattentemperatur som pendlade från 3,6 - 6 grader så var gäddorna till en början lite slöa men vartefter dagen led så piggnade dom till en aning och till sist så hade alla deltagare fått åtminstone en fisk var. Toppfisken för dagen låg på 8,2 kg och togs av huvudmannen själv strax innan det var dags att avrunda dagen.

Tackar Micke och gubbarna för en trevlig dag i ruskvädret.

 1
23

// Jonas


7/11-2006 Västlig kuling

Var idag ensam ute och med västliga vindar som stundtals nådde kulingstyrka och en vattentemperatur på dryga 7 grader kändes förutsättningarna goda. Redan vid första stoppet hade jag en fin fisk efter, tog ett nytt driv på samma ställe och visst, där satt den!!, en 2,7 kg tung öring som bjöd på härligt motstånd med både rusningar och hopp. Efter en tappad fisk så var det dax igen, denna gång stannade vågen på 2,1 kg. Båda fiskarna tog på röd Gladsax 27 gram.

 loggbok

// Jonas


5/11-2006

Efter att igår haft en riktigt bra dag så var förväntningarna höga på dagens repa. Med en nordvästlig vind som pendlade mellan 2-6 m/s så valde vi ( jag och Bosse ) en lite annorlunda tur jämfört med gårdagen. Efter ca en timme så var det dags för första fisken, en riktigt livlig öring som bjöd på några sköna hopp och visade sig väga 1,9 kg. Kort därefter så hade först jag ett hugg och sen Bosse en fin firre efter som dessvärre vände alldeles intill båten. Idag var fiskarna lite mera svårflirtade och inte lika beslutsamma i huggen men efter att ha känt en knuff på draget, gjort ett vevstopp så satt tillslut nummer 2 på kroken. Den sistnämnda vägde 1,8 kg och båda tog på Ludde i apelsinfärg.  

// Jonas


4/11-2006 Snöfall och pigga öringar

Med en sydostlig vind på ca 5 m/s och snöblandat regn lämnade jag och Bosse Johansson bryggan med siktet inställt på öring. Vattentemperaturen låg på 7-8 grader och det kändes som om det skulle bli en bra dag. Efter att ha gått bom på första haket så vände turen och öringarna visade sig riktigt pigga. Under dagens lopp fick vi 8 st öringar varav 4 st godkända fiskar söm vägde från 1,7 till 2,8 kg. Ett flertal hugg och 2 riktigt fina som jag tippar låg i 3 kilosklassen som tyvärr klev av strax innan håvning.

a
//Jonas


28/10-2006 "Första Öringen"

Dagens gäster, Magnus, Staffan och Ronny, hade bokat en tur för att få lite hjälp med ”öringfrossan”. Det visade sig att Staffan aldrig, trots flertalet försök, lyckats överlista någon havsöring och därmed var dagens uppgift solklar. Fixa öring åt Staffan! 

Förmiddagen bjöd på starka vindar som, till en början, gjorde det bökigt för grabbarna att placera dragen på rätt ställe men efter lite träning såg det bättre ut och hoppet om öring steg. Strax före lunch får vi så kontakt med en ”tjärve” öringar. Hopp, virvlar och ”knuffar” på dragen får pulsen att öka rejält och plötsligt signalerar Staffan fast fisk. Efter en kort men intensiv kamp kan Staffan slutligen titulera sig ”öringfiskare”.

a
En glad Staffan poserar med sin första öring innan returnering.

Grattis!//AA


25/10-2006 Shneider Electric Cupen


Idag var det stor guidening och gäddfiske stod på programmet. Ett femtontal guider hade samlats för att hjälpa Scandinavian Sportfishing med den årliga Shneider Electric Cupen. Dagen började bra och redan vid lunch hade mina gäster lyckats överlista 12 gäddor och haft ett flertal följen och missade hugg. Efter lunch gick det lite trögare och trots starkt kämpande gäster ville Gäddorna inte riktigt vara med på noterna. Grabbarna gav dock inte upp och belönades till slut med ytterligare 4 gröna.
Vill passa på att tacka Pierre och Lasse för ett bra arrangemang.

// AA


14/10-2006


Var idag co-guide åt Wild Water med siktet inställt på gädda i den norra skärgården.
Gäddorna visade inget större intresse denna dag men däremot var Abborrarna desto piggare med en topp på 1, 1kg. Efter mycket trugande och hårt jobb från gästernas sida lyckades de till slut lura även gäddorna att hugga, bra jobbat.

// AA


10/10-2006 Skärgårdstur bland säl och örn


Dagens körning var en ren skärgårdstur med bröderna Kjellin från Blidö.
Avgick Blidö med siktet inställt mot Söderarm, som nu mera är öppet för allmänheten efter militärens avveckling, passerade Kudoxa och Sundskär och intog kaffe och bullar med Söderarms fyr i blickfånget.
Därefter följde ett besök på Röder där lunchen intogs inför vidare färd mot Lygna, Ut-, och In-Fredel.
Kryssade sedan genom Ängskär och Kallskärs skärgårdar innan vi åter satte kurs mot Blidö.
Vid denna tid på året har man Skärgården nästan helt för sig själv och när vi sammanfattar dagen kan vi summera ett tiotal havsörnar och 40-50 sälar, inte illa.
a

// AA


6/10-20006


Hjälpte idag Scandinavian sportfishing med en gäddguidening i den norra skärgården.
Dagen bjöd på härligt sensommar väder och efter en lite trög start så kom gäddorna igång ordentligt fram på eftermiddagen.
Gästerna i vår båt lyckades till slut lura upp ett flertal granna skärgårdsgäddor som alla fick friheten åter.// AA


21/9-2006 Nu har äntligen höstens fiske kommit igång!

Med en kanonsommar i ryggen så känns det inte helt fel att möta hösten ute på fjärdarna. Det är inte bara jag som börjar bli rastlös utan även gäddorna, vid de senaste turerna så har det nappat ordentligt vilket känns positivt då vattentempen fortfarande ligger på uppåt 16 grader. Öringpremiären lär nog däremot bli framskjuten ytterligare några veckor, skulle tippa på att fisket efter öring kommer igång i mitten av oktober.
Fortfarande finns lediga platser så passa på att boka höstens fiske!!

// Jonas


18/6-2006 Ytterligare ett besök på Åland

234

Ytterligare ett besök på Åland, denna gång med Olof och sonen Jon ombord gav ett grymt hugg där fisken rusade ut närmare 400fot i ett svep. Fighten varade i runt en timme med flera nervkittlande hopp och rusningar. Fisken vägde in på 16,6kg och tog på djupriggen, 15fot, återigen så var det pålitliga Ismo Magnum, Sverige popcorn som föll fisken i smaken.

Bra jobbat ”gubbar” // Jonas


4/6-2006 Lax säsongen är igång!

234

Just nu simmar storväxta vandrings laxar förbi våra hemmavatten på väg till sina lekplatser norröver. Vi har den senaste tiden ägnat oss åt att försöka lura någon av dessa bjässar till hugg, vilket är lättare sagt än gjort.
Laxcup Nynäshamn, en trolling tävling som utgår från Nynäshamn och som varje år lockar deltagare från hela landet blev start skott för laxfisket. I år deltog ca 60 team i tävlingen och som vanligt var förväntningarna höga inför den första tävlingsdagen. Tyvärr visade sig laxen inte från sin huggvilliga sida under dessa tävlingsdagar. Samtidigt kom fina fångstrapporter från Laxträff Åland och från Simrishamn. Genast börjar det spekuleras om vad som är på gång. Har laxen passerat förbi längre ut? Den sena våren kan ha förskjutit vandringen någon vecka och detta kunde förklara det goda fisket i södra Östersjön, men varför tas det gott om lax vid Åland redan nu? Bara att konstatera fakta, fisken fanns vid Åland och vi i Nynäshamn.
Vi tog ett snabbt beslut att genast avverka de ca 90 sjömilen som var avståndet mellan oss och laxen. Efter 3 timmars båtåkande var vi på plats i Mariehamn. Bunkrade mat, bränsle och lite sömn innan vi äntligen kunde få ”grejorna i vattnet” vid Marhällan, med sikte mot Utbådan.
 
Vår taktik gav utdelning och efter en skön fajt på nästan en timme kunde en fin fisk på 15,1 kilo håvas. Fisken tog på Ismo Magnum, Sverige Popcorn blyad med 30 gr.

// Andreas


20/5-2006

Var idag ute med ett glatt gäng bestående av Arby, Nimo, Patrik och Peter i trakterna kring Furusund. Vi riktade fisket efter gädda och med nästan obefintliga vindar var fisket till en början trögt. Vid lunch hade vi lyckats få 6st mindre gäddor. Efter lite mat i magen så beslöt vi oss för att testa lyckan lite längre in i skärgården och hamnade till slut i en riktig ”gösgruva”. Resultatet blev 4st fina gösar mellan 2-4 kg och en riktig bamsing tappad.

Bra kämpat ”gubbar” // Jonas.


15/5-2006 

a

Körde idag tillsammans med Lasse Hedberg och  Micke Puhakka ett gäng entreprenörer, med i min båt fanns Nisse, Johan och Kennet. Vi startade upp lite trevsamt med en hel del teknikövningar och vart efter kasten började sitta så ökade också känslan av att det nog skulle kunna smälla på några öringar under dagens lopp. Rutten för dagen lades upp för nordlig vind men vartefter dagen gick fick vi en vindkantring till ost vilket tacksamt togs emot och rutten lades om en aning. Förmiddagen var trög och vid lunch hade vi inte sett skymten av en öring men med förnyade krafter så fortsatte vi att nöta och till slut fick vi vår belöning. Det började med att Johan tappade en fisk, därefter hade vi i tät följd två fiskar efter och ett hugg. Nisse blev den lycklige och krokade en fin fisk som efter några hopp och ett par kortare rusningar visade sig väga 2,2 kilo. Fisken tog på Gladsax Alfa (rött). Strax innan dagens slut krokade även Kennet en öring som tyvärr inte höll måttet och fick släppas tillbaka för tillväxt.

Tackar för gott sällskap och gratulerar Nisse till ”firren”. // Jonas


12/5-2006 Plåtslagargäng på skärgårdsfiske

Idag hade jag och Jocke Sandgren ett glatt gäng plåtslagare som gäster. Förmiddagen vigdes åt öringfiske och det började bra. Redan på första haket small det på en öring på en rödsilvrig Gladsax Alfa, tyvärr höll den inte riktigt måttet och fick därför simma tillbaka till friheten igen. Strax efter rapporterade Jocke om två små öringar och en tappad.
Efter en härlig lunch bestående av öringburgare togs beslut att rikta eftermiddagens fiske efter gädda. Väl inne på grundfladerna högg gäddorna friskt och gänget lyckades bärga ett 20 tal som alla returnerades. En riktig gäddmadam visade sig men ville inte krokas denna dag.
Vill passa på att tacka mästerkocken Per Kjellin för den utsökta lunchen.
     
Tackar Stefan, Arne, Nicklas, Ola, Sven-Åke och Jocke för en skön dag på böljan.
// Andreas


11/5-2006 Tröga öringar

Var idag Hasse Nordin behjälplig med en körning efter havsöring. Med tre båtar (Jag, Nordin och Boettge) lämnade vi Östanå färjeläge med sammanlagt nio fiskesugna gäster från Carl Bro. Med i min båt fanns Jonas, Per och Henke. Med en sydlig vind kring 3 m/s och några stänk från ovan såg dagen till en början riktigt lovande ut vilket också visade sig då Jonas tog en öring vid andra stoppet, tyvärr så höll fisken inte minimimåttet och returnerades. Vartefter dagen gick ändrades dock förhållandena till växlande vindar vilket inte gynnade fisket. Trots tappert kämpande visade sig inget mer silver denna dag. Lyfter dock på hatten för Hasses gäng som lyckades lura upp en 2,5 kilos öring.

Vill ge en eloge till mina hårt kämpande gäster som aldrig gav upp. // Jonas


7/5-2006 Gnistrande solsken

Idag hade jag sällskap av Göran, Lasse och Bengt, vi utgick från Furusund och målet för dagen var återigen öring. Med en klarblå himmel och ca 1 m/s nordlig vind satte vi kurs utåt med en förhoppning om att sjöbrisen skulle öka på vinden något och vrida den mot ost vilket hade varit bra både för fisket och för svalkan. Sjöbrisen uteblev och vi fick istället en riktig sommardag till sjöss. Med tre riktigt sugna och envisa öringfiskare ombord så lyckades vi under dagens lopp nöta upp 3 st öringar, alla tyvärr strax under minimimått. Dessa högg på Slim och Gladsax alfa.

Vill passa på att i efterskott gratulera Göran på födelsedagen!!

Tackar för en trevlig dag // Jonas

2/5-2006 Blåsigt öringsfiske

bild

Avgick från Furusund med siktet inställt på öring. Med för dagen var Uffe från Al a Carte med gästerna Tommy och Peter. Vi möttes av en hård ostlig vind och började därför dagen i en skyddad vik, där det blev några gäddor. Vinden avtog något och vi satte kurs mot lite öppnare öringvatten. Fisken visade sig dock lite svårflörtad, med tre återsatta smolt i bagaget bestämde vi oss för att fylla på batterierna med en lunch. Eftermiddagen bjöd på ett par hugg och till sist fick Tommy efter en skön fight upp en ”firre” på 2,3 kilo som visade sig betyda nytt personbästa (Grattis)!!!

Tackar Uffe och gänget för trevligt sällskap // Jonas


27/4-2006 Öring

bild

Dagens repa handlade om att återigen försöka lura öringen. Med en temperatur som pendlade mellan 3.5 och 4.4 grader i fjärdarna bestämde vi oss för att lämna ”vikfisket” och bege oss ut mot lite mer utsatta uddar och skär. Följeslagare för dagen var Olof, med ett som alltid glatt humör. Med sydostlig vind på mellan 2-6 m/s såg förutsättningarna bra ut men dagen började trögt och vid lunch hade vi endast lyckats lura två smolt. Eftermiddagen blev betydligt ljusare med ytterligare ett smolt, två fina fiskar på 2,2 resp 2,3 kilo och ett hugg. Betet som gällde i dag var Ludde i apelsinfärg. Känns skönt att konstatera att öringsäsongen är igång!!

// Jonas


23/4-2006 Öringpremiär

bild

Efter en lång vinter har nu isarna gjort sitt och fisket kommit igång. I gnistrande solsken lämnade jag och Bosse Johansson bryggan för att
försöka lura årets första öring. Med dryga 2 grader i fjärdarna och en sydlig vind på ca 5 m/s så satsade vi på fiske i sydvända vikar som förhoppningsvis skulle kunna vara någon grad varmare. Taktiken visade sig fungera och en mycket pigg 2,7 kilos öring kunde efter ett par hopp och några sköna rusningar håvas. Fisken högg på ett rött Gladsax Alfa.

Vid tangentbordet // Jonas


13/2-2006 Hej och välkomna till den nya hemsidan.
Just nu ligger isarna i vikar och på de flesta större fjärdar och fisket kan kännas långt borta.
Vi vässar dock krokarna för fullt för att stå väl rustade inför den kommande säsongen som rycker allt närmare. Båten har, (tack vare vårt nära samarbete med Marinbutiken i Roslagen AB och Suzuki Marin), fått nytt motorpaket som kommer att bli en riktig höjdare, (dubbla Suzuki DF175). Betesboxarna fylls på med nya fräscha drag från Gladsax Fiske och all annan utrustning gås igenom för ännu en givande säsong.

Höstens havsöringsfiske var mycket givande med flera fina fiskar i 3-4kg klassen och mängden fisk lovar gott inför den kommande våren.
I dagsläget finns fortfarande lediga dagar i april och maj att boka, först till kvarn gäller.

Laxfisket i Simrishamn är i skrivande stund mycket bra och detta kommer med stor sannolikhet att ”smitta av sig” på vårat eget fiske efter vandringslaxen i stockholmregionen maj – juni. För er som vill uppleva ett riktigt ”Big Game” fiske på hemmaplan är detta fiske att rekommendera! Ring eller maila för info.